Afvallen door hardlopen
Je wilt afvallen, dus ga je hardlopen maar werkt dit ook echt?
Als het lichaam meer energie verbruikt dan dat het binnen krijgt aan energie vanuit voeding zal je uiteindelijk afvallen. Dit is voor veel mensen een reden om te starten met hardlopen, maar werkt dit ook echt? En waarom zou hardlopen beter moeten zijn dan bijvoorbeeld wandelen? In dit blog probeer ik jullie duidelijker te maken hoe het lichaam en de energiesystemen die het gebruikt werken.
Systemen
Het lichaam heeft zuurstof nodig om voedingsstoffen af te breken naar energie. Op een hoge hartslag krijgt het lichaam weinig zuurstof binnen, op een lage hartslag krijgt het lichaam veel zuurstof binnen. Vet cellen hebben veel zuurstof nodig om zo de chemische reactie van vet naar energie te vormen. Koolhydraten en aminozuren(eiwitten) hebben weinig zuurstof nodig.
Het lichaam kiest altijd de makkelijkste energiebron, stel dat het lichaam nog voldoende koolhydraten (glucose) in de spieren en de lever heeft word dit altijd als eerst gepakt om energie (ATP) uit te maken. Hierdoor is het uiterst belangrijk dat de koolhydraat innamen tijdens het vet verbranden aangepast word.
Als het lichaam te weinig zuurstof binnen krijgt komt lactaat en waterstofionen vrij, waterstofionen remmen het enzym fosfofructokinas. Dit enzym is essentieel bij de afbraak van glucosemoleculen naar energie (glycolyse). Waterstofionen zorgen er voor dat de actine en myosine in de myofibrillen(spieren vezels) niet meer kunnen koppelen, hierdoor is de samentrekking van de spier niet meer mogelijk en verzuur je.
Het is daarom niet mogelijk om op een maximale snelheid te rennen voor een lange tijd. Na bijvoorbeeld 20 seconden sprinten ga je automatisch over naar een lagere intensiteit zodat het lichaam meer zuurstof binnen krijgt om zo verder te gaan met de koolhydraat of aminozuur verbranding zonder lactaat aan te maken.
Welk systeem functioneer je op tijdens het hardlopen?
Tijdens het hardlopen zit je vrijwel altijd op een hoge hartslag hierdoor zullen vet cellen nauwelijks aangesproken worden. Het lichaam zal tijdens het hardlopen over het algemeen koolhydraten gebruiken als energie, het is daarom uiterst belangrijk om voldoende koolhydraten te eten. Mocht het lichaam te weinig koolhydraten tot zijn beschikking hebben zal het lichaam door de hoge hartslag over gaan naar het afbreken van aminozuren naar energie (spieren).
Je komt wel sneller in een disbalans met hardlopen door de naverbranding (je kan door middel van hardlopen sneller in een negatief energiebalans komen waardoor je afvalt) Kijk wel uit dat het disbalans niet te groot is, anders bestaat de kans dat het lichaam in een spaarstand komt, eet daarom niet te weinig.
Stel dat je een eiwit rijk dieet hebt zonder koolhydraten word hardlopen afgeraden omdat het lichaam dan spieren af zal breken om energie op te leveren. Hardlopen kan bijvoorbeeld wel wanneer je nog een X aantal koolhydraten in je dieet hebt.
Wat is aan te raden? Wanner hardlopen voor het verbranden van vet en wanneer niet?
Het afval traject bestaat uit meerdere diëten(fases) om zo stapsgewijs te prikkelen en af te bouwen, in de begin fase tijdens het afbouwen van het dieet zal er nog voldoende koolhydraten in het dieet zitten. Tijdens deze fase is het verstandig om bijvoorbeeld nog op een hoge intensiteit te cardion, hierdoor is de naverbranding hoger en kom je sneller in de vetverbranding terecht.
Stel dat je veel lager in je dieet zit, bijvoorbeeld helemaal geen koolhydraten meer dan is het af te raden om hard te lopen. Het lichaam komt door de afbraak van eiwitten sneller in een energiebesparende fase hierdoor gaat de stofwisseling achteruit en kan er een storing komen bij het aanmaken van belangrijke hormonen zoals schildklier hormoon, leptine en ghreline. Stel dat je echt geen koolhydraten eet zou het daarom verstandiger zijn om te kiezen voor wandelen of andere lage intensiteit vormen van cardio.
Geef een reactie