Voedingstips voor iedereen
Download nu onze handige PDF met 10 voedingstipsDOWNLOAD PDF

Afvallen door hardlopen11147225_444532465754204_7512469311220982509_n

Je wilt afvallen, dus ga je hardlopen maar werkt dit ook echt?

Als het lichaam meer energie verbruikt dan dat het binnen krijgt aan energie vanuit voeding zal je uiteindelijk afvallen. Dit is voor veel mensen een reden om te starten met hardlopen, maar werkt dit ook echt? En waarom zou hardlopen beter moeten zijn dan bijvoorbeeld wandelen? In dit blog probeer ik jullie duidelijker te maken hoe het lichaam en de energiesystemen die het gebruikt werken.

Systemen

Het lichaam heeft zuurstof nodig om voedingsstoffen af te breken naar energie. Op een hoge hartslag krijgt het lichaam weinig zuurstof binnen, op een lage hartslag krijgt het lichaam veel zuurstof binnen. Vet cellen hebben veel zuurstof nodig om zo de chemische reactie van vet naar energie te vormen. Koolhydraten en aminozuren(eiwitten) hebben weinig zuurstof nodig.

Het lichaam kiest altijd de makkelijkste energiebron,  stel dat het lichaam nog voldoende koolhydraten (glucose)  in de spieren en de lever heeft word dit altijd als eerst gepakt om energie (ATP) uit te maken. Hierdoor is het uiterst belangrijk dat de koolhydraat innamen tijdens het vet verbranden aangepast word.

Als het lichaam te weinig zuurstof binnen krijgt komt lactaat en waterstofionen vrij, waterstofionen remmen het enzym fosfofructokinas. Dit enzym is essentieel bij de afbraak van glucosemoleculen naar energie (glycolyse).  Waterstofionen zorgen er voor dat de actine en myosine in de myofibrillen(spieren vezels) niet meer kunnen koppelen, hierdoor is de samentrekking van de spier niet meer mogelijk en verzuur je.

Het is daarom niet mogelijk om op een maximale snelheid te rennen voor een lange tijd. Na bijvoorbeeld 20 seconden sprinten ga je automatisch over naar een lagere intensiteit zodat het lichaam meer zuurstof binnen krijgt om zo verder te gaan met de koolhydraat of aminozuur verbranding zonder lactaat aan te maken.

Welk systeem functioneer je op tijdens het hardlopen?

Tijdens het hardlopen zit je vrijwel altijd op een hoge hartslag hierdoor zullen vet cellen nauwelijks aangesproken worden. Het lichaam zal tijdens het hardlopen over het algemeen koolhydraten gebruiken als energie, het is daarom uiterst belangrijk om voldoende koolhydraten te eten. Mocht het lichaam te weinig koolhydraten tot zijn beschikking hebben zal het lichaam door de hoge hartslag over gaan naar het afbreken van aminozuren naar energie (spieren).

Je komt wel sneller in een disbalans met hardlopen door de naverbranding (je kan door middel van hardlopen sneller in een negatief energiebalans komen waardoor je afvalt) Kijk wel uit dat het disbalans niet te groot is, anders bestaat de kans dat het lichaam in een spaarstand komt, eet daarom niet te weinig.

Stel dat je een eiwit rijk dieet hebt zonder koolhydraten word hardlopen afgeraden omdat het lichaam dan spieren af zal breken om energie op te leveren. Hardlopen kan bijvoorbeeld wel wanneer je nog een X aantal koolhydraten in je dieet hebt.

Wat is aan te raden? Wanner hardlopen voor het verbranden van vet en wanneer niet?

Het afval traject bestaat uit meerdere diëten(fases) om zo stapsgewijs te prikkelen en af te bouwen, in de begin fase tijdens het afbouwen van het dieet zal er nog voldoende koolhydraten in het dieet zitten. Tijdens deze fase is het verstandig om bijvoorbeeld nog op een hoge intensiteit te cardion, hierdoor is de naverbranding hoger en kom je sneller in de vetverbranding terecht.

Stel dat je veel lager in je dieet zit, bijvoorbeeld helemaal geen koolhydraten meer dan is het af te raden om hard te lopen. Het lichaam komt door de afbraak van eiwitten sneller in een energiebesparende fase hierdoor gaat de stofwisseling achteruit en kan er een storing komen bij het aanmaken van belangrijke hormonen zoals schildklier hormoon, leptine en ghreline. Stel dat je echt geen koolhydraten eet zou het daarom verstandiger zijn om te kiezen voor wandelen of andere lage intensiteit vormen van cardio.

hardlopen

 

Gratis intake gesprek                Download de gratis PDF

Voedingsplan schema’s



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis intake

10 Voedingstips

Download hier de 10 voedingstips en ga direct van start op weg naar een gezonde en bewuste levensstijl.

Download de pdf

Testimonials
  •  
    Petra Mulder

    Mijn naam is Petra, 30 jaar en ik sport eigenlijk al mijn hele leven. Vooral de laatste jaren fanatiek o.a. fitness, hardlopen, attack en grit. Sinds ik begonnen ben met krachttraining en bewuster met voeding bezig ben merkte ik al snel resultaat: ik werd gespierder, ik voelde me fitter en dat voelde goed! Voor mijn 30e verjaardag heb ik van mijn beste vriendin (Floor Hess) een fitness fotoshoot cadeau gekregen, iets wat we al langer samen wilden doen.

    Read More...

  •  
    Pascal Koetze

    Ongeveer vier jaar en 12 kilo verder bleef ik op hetzelfde gewicht hangen, ik pakte dezelfde gewichten tijdens de training totdat ik Jochem sprak en hij vertelde dat hij gespecialiseerd is in voeding. Na een paar keer gesproken te hebben dacht ik "laat ik eens serieus aan de slag gaan." en liet Jochem mijn voedingsschema maken.

    Read More...

  •  
    Maurits Aarts

    Mijn naam is Maurits, na altijd veel gesport te hebben kwam ik na een enkelblessure enorm veel aan, ik ben nooit dun geweest maar zelfs voor mijn doen was ik nu fors. Toen een jaar of 3 geleden begonnen met krachttraining en cardio en de resultaten kwamen, maar nooit kwam ik waar ik wou komen, de kennis over de voeding ontbrak simpelweg.

    Read More...

  •  
    Carolien Visser

    1,5 jaar geleden is de knop om gegaan. Ik was niet happy met hoe ik eruit zag in de spiegel en heb alles omgegooid. In het eerste jaar viel ik ruim 20 kilo af en uiteraard was ik daar super blij mee, maar door blind schema's te volgen, leerde ik mijn lichaam en de voeding die bij mijn levensstijl past, niet kennen. Uiteindelijk werd ik via en vriend in contact gebracht met Jochem en zijn we aan de slag gegaan.

    Read More...

10 VOEDINGSTIPS VOOR PROGRESSIE
Download hier de 10 voedingstips en ga direct van start op weg naar een gezonde en bewuste levensstijl.

Download PDF

JOCHEM VAN GULIK

Gespecialiseerd in:

  • Orthomoleculair
  • Diabetes mellitus
  • Paramedisch
  • Obesitas
  • Sporters
 
Oergondisch
Club Sven
Vitamines&More
The Fitness Studio
XS Natural
 

Gratis Intake

Gratis intake CTA
Bezig met versturen