Couscous met zalm, champignons en paprika
Eén van mijn favoriet, super lekker en gezond! Lekker om koud te eten of warm. De couscous maaltijd is een goed alternatief als middagmaaltijd, alternatieve koude salade maar ook erg lekker als warme avond maaltijd.
Visvetzuren behoren tot de omega-3 vetzuren. Dat wil zeggen dat het meervoudig onverzadigde vetzuren zijn. De bekendste omega-3 vetzuren zijn a-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).
Visvetzuren hebben een gezonde status. Vooral omdat ze een gunstig effect hebben op hart- en vaatziekten, dementie, ontstekingsziekten en reuma.
Sinds kort hebben onderzoeken aangetoond dat vis vetzuren een positief effect hebben op het gewichtsverlies. Onderzoeken hebben nog niet volledig onderbouwd wat de oorzaak is van vis vetzuren met betrekking tot het gewichtsverlies. Mogelijk speelt het ontstekingsremmende effect en de positieve werking op hormonen van vis vetzuren hierbij een rol. Vis vetzuren helpen bij het transporteren van enzymen, eiwitten en daardoor ook de aanmaak van hormonen. Ook hebben ze veel invloed op het cholesterol gehalte van het bloed, en dus een positieve werking op hart- en vaatziekten.
Helaas komen we tegenwoordig vrijwel allemaal dit gezonde vetzuur te kort. De beste bronnen van lange EPA en DHA vetzuur ketens zijn schelpdieren en vette vis zoals sardines, zalm, makreel, forel, paling en ansjovis. Er word een minimaal van 2g/d aan vis vetzuren geadviseerd. Als je ongeveer 2 maal per week een stukje vette vis eet zou je aan deze dag dosering van omega-3 vetzuren voldoen.
Ingrediënten:
-100 gram couscous
-400 gram witte champignons
-250 gram kastanje champignons
-1 bosui
-1 rode paprika
-200 gram gerookte zalm
-snufje peper
-snufje zout
-eventueel andere kruiden naar keuze.
Bereiden:
-Verwarm ongeveer 200ml water in een pan(zet daarna het vuur uit), voeg hierbij de couscous en laat de couscous al het water in de pan in trekken.
-Snij de champignons in kleine plakjes en bak deze in een wok pan.
-Voeg bij de champignons de gesneden bosui en paprika, en bak dit rustig gaar.
-Voeg bij de champignons, paprika en bos ui de zalm en de opgewarmde couscous.
-Mix dit goed door en voeg hierbij naar wens peper, zout en eventueel andere kruiden.
Geef een reactie