Melkproducten, gezond of ongezond?
De laatste tijd hoor je steeds vaker in de media voorbij komen dat melk ongezond is, het zou zorgen voor borstkanker of prostaatkanker daarnaast zou het juist osteoporose doen verergeren in plaats van verminderen. Mensen vragen zich massaal af of melk nou gezond of ongezond is. Wat is nou allemaal waar van wat de media beweerd? Wat moet je geloven en wat niet? zijn melkproducten nou gezond? En hoeveel melkproducten moet ik ongeveer per dag nuttigen?
We zijn natuurlijk opgevoed met melk standaard in het dagelijkse voedingspatroon, mensen erkennen melk als gezond. Vanaf de geboorte eten/drinken mensen allerlei soorten zuivelproducten, het begint al bij moedmelk. Melk is een belangrijke bron van B-vitamines, B vitamines zijn essentieel voor het goed functioneren van de stofwisseling en het zenuwstelsel. Daarnaast is melk rijk aan Calcium, Calcium is weer essentieel voor het goed onderhouden van de botten en gebit, het is essentieel voor het goed functioneren van de zenuwen en spieren en daarnaast zou calcium botontkalking (osteoporose) tegengaan op latere leeftijd. Calcium zit vooral in melkproducten, groente, noten en peulvruchten, mocht je helemaal geen melkproducten nuttigen word het zeker geadviseerd om door middel van suppletie extra calcium toe te dienen.
Hoe komt het dan dat melk toch zo negatief beschreven word?
Melk word vooral negatief beschreven omdat melk lactose bevat, lactose (melksuikers, disaccharide) zijn essentieel voor de groei van de baby. Daarom maak je tijdens deze periode ook veel van het enzym lactase aan, dit enzym is nodig om melksuikers af te breken. Helaas word dit enzym na dat het kind stopt met zogen miniem tot niet meer geproduceerd in het lichaam, hierdoor krijgen veel mensen een lactose-intolerantie, ruim 70% van de bevolking heeft een lactose-intolerantie.
Daarnaast zou melk zorgen dat de PH waarde in het bloed zakt, hierdoor word het lichaam ”zuur”. Op zich als je genoeg mineralen binnen krijgt en je eet voldoende groente zou het moeten compenseren en word dit probleem al snel buitengesloten. Eet je meer verzurend voedsel dan ontzurend, dan zal het lichaam een balans moeten vinden. Hij zal dan uit andere bronnen (eigen bronnen) weer mineralen moeten halen, dit zou dus calcium uit de botten kunnen zijn wat weer de oorzaak van osteoporose vergroot op latere leeftijd.
Naast de negatieve kenmerken van melk heeft melk uiteraard ook zat positieve kenmerken! Met dit artikel wil ik jullie uiteraard ook helemaal niet aansturen tot het niet meer drinken van melk. Melk bevat wei eiwit en casein eiwit dit zijn 2 eiwit bronnen met een zeer hoge ”Biologische waarde”, dit houd in dat het eiwit bronnen zijn met de meeste essentiële bouwstenen die het lichaam goed kan gebruiken daarnaast zijn eiwitten natuurlijk goed voor het opbouwen van je spieren! Er word ongeveer 0.5 liter melkproducten per dag geadviseerd, op die manier zou je naast je andere voeding aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium en B vitamines moeten komen, mocht je dus geen melk-intolerantie hebben zou ik zeker adviseren om gewoon hier en daar een lekker glas melk te drinken, natuurlijk is melk ook gewoon hartstikke lekker!
Geef een reactie