VOEDSELALLERGIE
Je kunt voedselallergieën onderverdelen in twee categorieën: voedselallergie en voedselintolerantie. Bij voedselallergie maakt het lichaam antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten waardoor de eiwitten niet (volledig) afgebroken kunnen worden. Er ontstaat een allergische reactie wat gepaard gaat met het activeren van het immuunsysteem. Voedingsbronnen waar eiwitallergie vooral bij voorkomen zijn koemelk, tarwe, fruit, soja, pinda’s, noten, vis, schelpdieren en eieren.
VOEDSELINTOLERANTIE
Bij voedselintolerantie speelt het afweersysteem niet per se een rol maar kan het zijn dat een bepaald enzym ontbreekt. Denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van het enzym lactase, dat noodzakelijk is bij het afbreken van melksuiker(lactose). Dit wordt voedselintolerantie genoemd.
VOEDING MET BETREKKING TOT ALLERGIEËN
Allergieën en intoleranties voor bepaalde voedingsstoffen kunnen nare klachten tot gevolg hebben. Het is dan ook belangrijk om bepaalde voedingsbronnen uit het voedingspatroon te schrappen. Bij het weren van bepaalde voedingsbronnen in het dieet kan het zijn dat er een tekort ontstaat aan bepaalde essentiële voedingsstoffen. Een voedingsdeskundige of diëtist kan je helpen bij het verstandig aanpassen van je dieet.
WAT BIEDT SHAPEASSIST?
Shapeassist biedt gevarieerde voedingsschema’s die naar wens van de cliënt gemaakt zijn. We kijken samen met de cliënt naar de essentiële voedingsstoffen die ontbreken door de betreffende allergie. Deze voedingsstoffen worden vervangen door alternatieven zodat het lichaam toch de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines, mineralen, spoorelementen en/of aminozuren binnenkrijgt.