Zoetstoffen
In de strijd tegen overgewicht en obesitas en om aan de vraag van consumenten tegemoet te komen vervangen levensmiddelenfabrikanten steeds vaker suiker voor kunstmatige zoetstoffen die nauwelijks calorieën leveren, hierdoor daalt het aantal calorieën in het product.
Voorbeelden van dergelijke zoetstoffen zijn aspartaam, sacharine, surcalose en acesulfaam-K die 50-500 keer zoeter zijn dan suiker. Cyclamaat werd hiervan als eerst goedgekeurd voor gebruik in voedingsmiddelen. Niet lang geleden in 2011 is er stevia bijgekomen. Maar naar de relatie tussen stevia en het lichaamsgewicht bestaat helaas weinig onderzoek. Omdat stevia afkomstig is van een struik en daardoor natuurlijk is, word hier door sommige mensen anders tegenaan gekeken.
Hoewel dergelijke zoetstoffen zijn ontwikkeld als oplossing voor het obesitasprobleem zijn er ook geluiden te horen dat ze juist overgewicht en obesitas veroorzaken. Vooral omdat ze tegenwoordig in veel producten terug te vinden zijn en de inname ervan is toegenomen. Een ander aspect dat meespeelt, is dat kunstmatige zoetstoffen vaak goedkoper zijn dan suiker.
Hoe slecht zijn kunstmatige zoetstoffen nou eigenlijk voor je?
Ik krijg vaak deze vraag omdat ik op diëten noteer dat een beperkte hoeveelheid cola light, of andere frisdranken met zoetstof genuttigd mag worden.
Er zijn veel onderzoeken naar zoetstoffen gedaan, officieel is onderbouwd dat zoetstoffen de calorieën in een product extreem verlagen +/- 50-500x minder kcal dan suiker. uiteindelijk is vooral aspartaam slecht in de publiciteit gekomen omdat het kankerverwekkend zou zijn, dit is echter wel aangetoond in een onderzoek op ratten die hetzelfde aspartaam gehalte als 50 liter cola-light per dag consumeerde + al ernstig ziek waren.
Zoetstof met mate
Het voedingscentrum heeft geconcludeerd dat het drinken van 2-5 tot 8 liter cola light per dag zonder bijwerkingen gedronken kan worden. Je zou ongeveer 36 liter cola light per dag moeten drinken om serieuze bijwerkingen van het aspartaam te ondervinden en zelfs dit is nooit onderbouwd.
Het is echter wel wetenschappelijk onderbouwd dat er ook nadelen zijn van het drinken en eten van veel zoetstof. Zodra je de zoete smaak proeft word er een seintje naar de hersenen gestuurd dat er suiker binnen komt waardoor het lichaam als reactie daarop insuline aanmaakt, achteraf is de insuline onnodig aangemaakt en kan het lichaam een insuline resistentie opbouwen(efficiëntie van de insuline word minder).
Conclusie:
Light frisdranken blijven beter dan het regelmatig drinken van producten met extreem veel suiker (glas cola 4/5 suiker klontjes). Suiker heeft veel meer invloed op de pancreas en het aanmaken van insuline dan synthetische zoetstoffen. Daarnaast zijn suikers dik makers en zorgen voor bloedglucosespiegel schommelingen. Het beste is uiteraard om zoetstof en suiker zo veel mogelijk te beperken en vooral dranken zoals water en thee te consumeren dat blijft natuurlijk altijd het gezondste!
Geef een reactie