Voedingstips voor iedereen
Download nu onze handige PDF met 10 voedingstipsDOWNLOAD PDF

Zoetstoffenzoetstof

In de strijd tegen overgewicht en obesitas en om aan de vraag van consumenten tegemoet te komen vervangen levensmiddelenfabrikanten steeds vaker suiker voor kunstmatige zoetstoffen die nauwelijks calorieën leveren, hierdoor daalt het aantal calorieën in het product.

 

Voorbeelden van dergelijke zoetstoffen zijn aspartaam, sacharine, surcalose en acesulfaam-K die 50-500 keer zoeter zijn dan suiker. Cyclamaat werd hiervan als eerst goedgekeurd voor gebruik in voedingsmiddelen. Niet lang geleden in 2011 is er stevia bijgekomen. Maar naar de relatie tussen stevia en het lichaamsgewicht bestaat helaas weinig onderzoek. Omdat stevia afkomstig is van een struik en daardoor natuurlijk is, word hier door sommige mensen anders tegenaan gekeken.

Hoewel dergelijke zoetstoffen zijn ontwikkeld als oplossing voor het obesitasprobleem zijn er ook geluiden te horen dat ze juist overgewicht en obesitas veroorzaken. Vooral omdat ze tegenwoordig in veel producten terug te vinden zijn en de inname ervan is toegenomen. Een ander aspect dat meespeelt, is dat kunstmatige zoetstoffen vaak goedkoper zijn dan suiker.

Hoe slecht zijn kunstmatige zoetstoffen nou eigenlijk voor je?

Ik krijg vaak deze vraag omdat ik op diëten noteer dat een beperkte hoeveelheid cola light, of andere frisdranken met zoetstof genuttigd mag worden.

Er zijn veel onderzoeken naar zoetstoffen gedaan, officieel is onderbouwd dat zoetstoffen de calorieën in een product extreem verlagen +/- 50-500x minder kcal dan suiker. uiteindelijk is vooral aspartaam slecht in de publiciteit gekomen omdat het kankerverwekkend zou zijn, dit is echter wel aangetoond in een onderzoek op ratten die hetzelfde aspartaam gehalte als 50 liter cola-light per dag consumeerde + al ernstig ziek waren.

Zoetstof met mate

Het voedingscentrum heeft geconcludeerd dat het drinken van 2-5 tot 8 liter cola light per dag zonder bijwerkingen gedronken kan worden. Je zou ongeveer 36 liter cola light per dag moeten drinken om serieuze bijwerkingen van het aspartaam te ondervinden en zelfs dit is nooit onderbouwd.

Het is echter wel wetenschappelijk onderbouwd dat er ook nadelen zijn van het drinken en eten van veel zoetstof. Zodra je de zoete smaak proeft word er een seintje naar de hersenen gestuurd dat er suiker binnen komt waardoor het lichaam als reactie daarop insuline aanmaakt,  achteraf is de insuline onnodig aangemaakt en kan het lichaam een insuline resistentie opbouwen(efficiëntie van de insuline word minder).

Conclusie:

Light frisdranken blijven beter dan het regelmatig drinken van producten met extreem veel suiker (glas cola 4/5 suiker klontjes). Suiker heeft veel meer invloed op de pancreas en het aanmaken van insuline dan synthetische zoetstoffen. Daarnaast zijn suikers dik makers en zorgen voor bloedglucosespiegel schommelingen. Het beste is uiteraard om zoetstof en suiker zo veel mogelijk te beperken en vooral dranken zoals water en thee te consumeren dat blijft natuurlijk altijd het gezondste!

Gratis intake gesprek                Download de gratis PDF

Voedingsplan schema’sGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis intake

10 Voedingstips

Download hier de 10 voedingstips en ga direct van start op weg naar een gezonde en bewuste levensstijl.

Download de pdf

Testimonials
 •  
  Petra Mulder

  Mijn naam is Petra, 30 jaar en ik sport eigenlijk al mijn hele leven. Vooral de laatste jaren fanatiek o.a. fitness, hardlopen, attack en grit. Sinds ik begonnen ben met krachttraining en bewuster met voeding bezig ben merkte ik al snel resultaat: ik werd gespierder, ik voelde me fitter en dat voelde goed! Voor mijn 30e verjaardag heb ik van mijn beste vriendin (Floor Hess) een fitness fotoshoot cadeau gekregen, iets wat we al langer samen wilden doen.

  Read More...

 •  
  Pascal Koetze

  Ongeveer vier jaar en 12 kilo verder bleef ik op hetzelfde gewicht hangen, ik pakte dezelfde gewichten tijdens de training totdat ik Jochem sprak en hij vertelde dat hij gespecialiseerd is in voeding. Na een paar keer gesproken te hebben dacht ik "laat ik eens serieus aan de slag gaan." en liet Jochem mijn voedingsschema maken.

  Read More...

 •  
  Maurits Aarts

  Mijn naam is Maurits, na altijd veel gesport te hebben kwam ik na een enkelblessure enorm veel aan, ik ben nooit dun geweest maar zelfs voor mijn doen was ik nu fors. Toen een jaar of 3 geleden begonnen met krachttraining en cardio en de resultaten kwamen, maar nooit kwam ik waar ik wou komen, de kennis over de voeding ontbrak simpelweg.

  Read More...

 •  
  Carolien Visser

  1,5 jaar geleden is de knop om gegaan. Ik was niet happy met hoe ik eruit zag in de spiegel en heb alles omgegooid. In het eerste jaar viel ik ruim 20 kilo af en uiteraard was ik daar super blij mee, maar door blind schema's te volgen, leerde ik mijn lichaam en de voeding die bij mijn levensstijl past, niet kennen. Uiteindelijk werd ik via en vriend in contact gebracht met Jochem en zijn we aan de slag gegaan.

  Read More...

10 VOEDINGSTIPS VOOR PROGRESSIE
Download hier de 10 voedingstips en ga direct van start op weg naar een gezonde en bewuste levensstijl.

Download PDF

JOCHEM VAN GULIK

Gespecialiseerd in:

 • Orthomoleculair
 • Diabetes mellitus
 • Paramedisch
 • Obesitas
 • Sporters
 
Oergondisch
Club Sven
Vitamines&More
The Fitness Studio
XS Natural
 

Gratis Intake

Gratis intake CTA
Bezig met versturen