Van brood word je dik.
Wat is nou eigenlijk allemaal waar van de ”facts of bread”? Mensen zien brood als dik makers, het eerste wat je hoort is om brood te vermijden als je wilt afvallen, maar waarom? Wat is nou eigenlijk allemaal waar achter het taboe van brood? In het volgende artikel ga ik jullie een aantal feiten over brood geven, is brood eigenlijk wel een dik maker? Is brood gezond ja of nee? Moet je brood vermijden?
Brood wordt gemaakt van bloem of meel van graansoorten als tarwe, rogge, gerst of maïs. Tarwe zit in alle graanproducten zoals bijvoorbeeld pasta of crackers. Tarwe bevat gluten, gluten zijn eiwitten die van nature voorkomt in tarwe. Hier begint echter de eerste reden waarom veel mensen geen brood meer eten, dit komt vooral door de media. Maar waarom eigenlijk waarom zijn mensen zo anti gluten? Mensen weten over het algemeen niet eens wat gluten zijn.
Voordelen van brood eten.
Brood heeft veel essentiele voedingsstoffen. Brood bevat polysaccharides dit zijn de goede koolhydraten met een lage glycemische index die het bloedsuikerspiegel mooi stabiel houden, daarnaast is brood rijk aan jodium. De toevoeging van jodium aan brood is niet voor niets gedaan, via de normale voeding krijgt men jodium aan de krappe kant binnen. Daarom word jodium al tientallen jaren toegevoegd aan zout. Dit is essentieel voor de groei en ontwikkeling. Een tekort aan jodium kan de werking van de schildklier verstoren. De schildklier zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur goed onderhouden word, dit heeft invloed op de stofwisseling. Schildklier problemen kunnen bijvoorbeeld lijden tot overgewicht, vermoeidheid en lusteloosheid. Daarnaast bevat brood veel essentiële vitamines, mineralen en spoorelementen. Brood is rijk aan Vitamine B11 en brood bevat veel kalium, magnesium, fosfor en zink.
Bewuste keuze van brood
Kies altijd voor een niet geraffineerd product, mocht graag een sneebrood eten probeer dan te kiezen voor een volkoren of meergranen product. Laat de kleur van brood je niet beïnvloeden, het is niet vanzelfsprekend dat des de bruiner brood is des te gezonder, vaak word er kleurstof aan brood toegevoegd terwijl het gewoon geraffineerd tarwe is. Kijk dus altijd eventjes bij de ingrediënten of het volkoren tarwe is.
Eet brood wel in mate, het draait nog steeds om een gebalanceerd voedingspatroon. 10 sneetjes brood per dag is uiteraard te veel, maar zo nu en dan een sneetje volkorenbrood kan helemaal geen kwaad en is hartstikke gezond! Een sneetje volkorenbrood bevat ongeveer 80 calorieën waarvan 13 gram koolhydraten (allemaal complex) en ruim 2 gram vezels. een sneetje brood bevat 20-25 mcg Jodium dat is ongeveer 15% van de ADH. Dit zou beteken dat je met 3/4 sneetjes brood en de voeding daarnaast makkelijk aan je ADH Jodium komt. Mocht je totaal brood uit je voedingspatroon vermijden word geadviseerd om zout met jodium te kiezen of eventueel toevoeging van Jodium suppletie.
Geef een reactie